• Over Pilates

    Over Pilates

Pilates voor speciale doelgroepen

Pilates bij zwangerschap

Pilates voor zwangeren is zinvol en heel leuk om te doen. Mits in goed overleg met vroedvrouw/gynacealoog en/of huisarts, kunnen de Pilates oefeningen blijvend worden beoefend, weliswaar met hier en daar aanpassingen.

Gedurende de zwangerschap geldt meer dan anders dat goed gelet moet worden op de signalen die het lichaam afgeeft.

Sommige voordelen van de praktijk van Pilates als je zwanger bent:

Na de bevalling

Pilates is uiterst geschikt om na de bevalling terug in shape te komen. Bij een normale bevalling kan dit al na 4 weken. Om zeker te zijn dat alles in orde is, raadpleeg je best een arts of kinesist.
Je kan dan terug alle spiergroepen gaan trainen. Bij keizersnede is het belangrijk om je bekkenbodemspieren zo snel mogelijk terug te trainen. De transversus abdominis zijn bij de keizersnede doorgesneden, dus deze zullen ietwat vreemd aanvoelen om terug te trainen. Naast de pilates oefining, professionele begeleiding (kinesist) is hierbij noodzakelijk.

Pilates en rugklachten

Mits de klachten niet heel ernstig zijn, is het uiteraard mogelijk om aan een groepsles mee te doen. Dit moet in overleg plaatsvinden met de lesgever. Wellicht wordt het aanbevolen om eerst een paar privé trainingen te doen zodat je instructeur je goed kan beoordelen.
In principe geldt dat bij lichte rug, nek, schouder of polsklachten, zonodig en mogelijk aanpassingen kunnen worden gemaakt binnen een groepsles.

Pilates voor sporters

Pilates is een trainingsvorm met een lage impact maar met een heel grootpotentieel voor kracht en strakheid. Mensen met alle atletische capaciteiten – van de af-en-toe sporter tot de harde trainers – kunnen voordeel hebben van Pilates. Pilates kan onderdeel uitmaken van een gewichtsverliesprogramma, maar dan moet je er ook cardiotraining bij doen.

Een ideale training voor een sporter zou zijn : vier tot vijf cardiosessies per week, 30 tot 45 minuten per keer, gecombineerd met twee tot drie Pilates lessen van een uur per week. Pilates helpt je lichaam strakker, slanker en meer gedefinieerd de maken, terwijl de cardio het vet verbrandt om je spieren te laten zien.

Geblesseerde sporters en dansers, en ook die mensen die bijvoorbeeld een auto ongeluk hebben gehad, gebruiken vaak Pilates als onderdeel van hun herstel. Gekwalificeerde Pilates instructeurs kennen hun weg in de menselijke anatomie, en kunnen helpen met het herstelproces door een cliënt specifieke oefeningen te laten doen die het lichaam helpen te herstellen.

Pilates kan ook helpen bij pijn in de onderrug en nek. Wanneer je huisarts je verwijst naar een Pilates studio, dan wordt dat misschien gezien als fysiotherapie en vergoedt door de verzekering.