• Over Pilates

  Over Pilates

Pilates is voor het lichaam wat meditatie is voor de geest

De Pilates Methode is een zachte en effectieve bewegingsvorm voor het lichaam, die in het begin van de 20e eeuw is ontwikkeld door Joseph Pilates. Joseph Pilates was zijn tijd ver vooruit met deze mind-body trainingsmethode: hij bedacht dat men door visualisatie en fysieke training het lichaam sterk en soepel kan maken.

Doel van Pilates is het creëren van een evenwichtig, sterk spiersysteem en een soepel lichaam, waarin overbelaste spieren worden ontlast en verwaarloosde spieren weer worden geactiveerd en versterkt.
Tot ongeveer vijftien jaar geleden was Pilates een goed bewaard geheim van professionele dansers die het gebruikten om te herstellen van blessures en om hun danscapaciteiten te vergroten. Pilates wordt nu in veel breder verband gewaardeerd. Het helpt in de hedendaagse strijd tegen burn-out, stress en lichamelijk ongemak.

De bewegingen volgen zes bewegingsprincipes:

 1. Vloeiende bewegingen : alle oefeningen bestaan uit soepele bewegingen en de overgang van de ene naar de andere oefening moet zo vloeiend mogelijk uitgevoerd worden.
 2.  
 3. Centering : alle bewegingen vanuit het lichaamscentrum moeten komen. Dit centrum, bij Pilates genoemd het “powerhouse” ligt rond de buiknavel.
 4.  
 5. Ademhaling : een diepe ademhaling bevordert de zuurstofopname van het bloed. Stevig uitadaemen helpt de dieperliggende spieren te activeren.
 6.  
 7. Controle : alle bewegingen moeten bewust en gecontroleerd verlopen. Daarmee traint je jouw lichaam intensief en beschermt je het tegen blessures.
 8.  
 9. Precisie : het gaat vooral om de kwaliteit van de bewegingen niet de kwantiteit.
 10.  
 11. Concentratie : concentreer in jouw oefening en in jou zelf en vergeet de wereld om jou heen. Na de training zal je tevreden en ontspannen voelen.

De resultaten zijn uiteenlopend maar bij geregelde beoefening krijgt u een sterk en strak lichaam en wordt u flexibeler. Pilates is in Amerika en Engeland al jaren bijzonder populair mede dankzij de vele goedogende sterren die trouwe volgelingen zijn.

In de Anima Pilates Studio wordt Klassieke Pilates beoefend. Deze zachte mind-body workout is een voor iedereen toegankelijke bewegingsvorm. Jong, oud, man, vrouw iedereen kan het. Deze workout vindt plaats op de grond alsnog op een gespecialiseerde toestel: de Reformer.